Resultaten 20ste weekendtornooi

1 + 2 februari 2003

Even terug in de tijd, naar 1983 … tijdens hun zondagse aperitiefvoormiddag in de Kring bemerken een aantal jonge, vaste klanten een paar werkloze pingpongtafels in een verloren hoekje van de zaal. Pingpongtafels die eind jaren ‘70 bijeengespaard waren door de leerlingen van de lagere jongensschool SJB bij de toenmalige spaaracties van de “Raifeisenkas” en uiteindelijk in de Kring hun oude dag beleefden. Dat was genoeg voor een paar van die gasten – Philippe Van Overmeire (beter bekend als Ofi) en Kurt Rotsaert om er een paar te noemen – om tussen de rode porto’s door hun sportieve ingesteldheid te tonen.

Van het een kwam het ander, er kwam volk bij, de woensdagavond werd vaste pingpongavond en zo ging het eerste weekend van februari 1984 Tafeltennisclub Oude Bareel (TTCOB) officieel van start. Met die oude tafels, en meteen ook met een paar nieuwe echt professionele, gul geschonken door de Kring zelf en VZW Jeugdwerken (enige connecties waren ons toen ook al niet vreemd). TTCOB was gelanceerd en vierde die start met een heuse receptie, onmiddellijk gevolgd door het eerste tornooi!
Weinigen vermoedden toen dat ze zo een echte traditie hadden opgestart. Getuige daarvan: TTCOB bestaat nog altijd en stelt het heel goed, dank u wel. Meer zelfs: dit jaar mochten we ons verheugen in ons 20ste eigen tornooi. Veel grootschaliger dan vroeger, dat wel, maar de speciale vriendschappelijke, familiale sfeer die ons altijd zo heeft gekenmerkt, heerst er nog altijd. En dat weten de deelnemers te appreciëren: ondanks een serieuze dip in de belangstelling voor onze sport, kwamen er toch weer meer dan 140 deelnemers afgezakt. Niet zo evident nochtans want koning Winter had net dat weekend uitgekozen om onze contreien onder de dikste laag sneeuw te bedekken die we in jaren hebben gezien. En toch waren ze er: de mensen uit Kluisbergen, Zwalm, Beernem, zelfs uit Ronse … Ter vergelijking: de meeste andere tornooien halen de laatste jaren geen 100 deelnemers meer!

Over naar de wedstrijden. Door de vele deelnemers en de beperkte ruimte (zaal van de Kring, twee bolbanen en de Hyacinthzaal) zijn we verplicht er een vol weekend van te maken. Op zaterdag de poules, op zondag de finalereeksen. De pouleresultaten van ’s zaterdags bepalen voor een stuk je uitgangspositie op zondag. De rest hangt af van loting … en vooral van jezelf: één slechte match, één verliespartij op zondag en het is gedaan. Dat ondervond bij de jeugd bijvoorbeeld onze Pieter-Jan Cluyse. Hij had de laatste tornooien bij andere clubs op zijn een been gewonnen, hij had op zaterdag in de reeksen zijn grootste concurrent (Kevin Van de Meerschaut uit Zwalm) compleet weggespeeld. En dan op zondag … een totale off-day en al in de 1/16 finales ontmoet Pieter-Jan opnieuw Kevin en die maakte nu Pieter-Jan genadeloos en kansloos af. En zo kon Kevin bijna ongestoord doorstomen naar de eerste plaats, ook al werd het hem het in de finale behoorlijk lastig gemaakt door een andere topper van de TTCOB-jeugd, Pieter De Maesschalck.

Ook bij de volwassenen vielen er verrassingen te noteren: meervoudig winnaar Nico De Gersem van TTCOB werd in de 1/16 finales bijvoorbeeld genekt door iemand die in 12 jaar geen palet meer had aangeraakt (maar daarvoor wel nog competitie had gespeeld).

Spanning voldoende dus … maar uiteindelijk won de beste toch. En dat was net als vorig jaar Roland Grisius van TTC De Sloebers uit Zwalm. Ook al speelt hij eigenlijk niet meer en doet hij geen tornooien meer … hij blijft er op gebrand om ons tornooi te winnen, met succes alweer. In de finale versloeg hij Kluisbergenaar Willy Putman, net als Grisius ooit competitiespeler. En waar zitten de eigen spelers, vraag je je misschien af? Wel, die deden het verre van slecht: Kurt Rotsaert mepte zich naar de derde plaats, huidig TTCOB-voorzitter Nico Engels werd vierde en nog een ander TTCOB-bestuurslid, Wim Bouters, werd zevende. Niet slecht voor mensen die zich al van de vrijdagochtend hadden uitgesloofd om van het tornooi weer een succes te maken.

Want geef toe: er is een pak werk aan: al maanden vooraf gaan we op zoek naar sponsors. De week van het tornooi zelf is iedereen druk bezig met prijzen te verzamelen, in te delen, materiaal te halen, afspraken te maken … En dan het weekend zelf heb je in de eerste plaats de praktische organisatie van de wedstrijden maar da’s niet alles: de hele bolbaan wordt omgebouwd, de Hyacinthzaal verandert van klaslokaal in een lege sportruimte, de café wordt het hoofdkwartier met de wedstrijduitslagen, er is een drukbezochte bodega, de belegde broodjes gaan als … eh … zoete broodjes over de toonbank, de bar draait op volle toeren, de omvangrijke opkuis achteraf … Er is dus volk nodig … vele vrijwilligers zonder wie we het niet kunnen bolwerken; aan hen een welgemeende “dank u”!

Nog vermeldenswaard is dat de oudste deelneemster 73 is, met name Fernanda Van den Sompel van TTC Rooigem. Ook speciaal is dat er nog 3 mensen zijn, alle drie TTCOB-spelers, die aan alle twintig tornooien deelgenomen hebben, van 1984 tot nu: de eerder genoemde Ofi, Wim Bouters en Serge Vermeersch.
Ten slotte werden speciaal een paar mensen in de bloemen gezet: Kurt Rotsaert, een van de TTCOB-stichters en sindsdien altijd in het bestuur, gaf vorig jaar zijn bestuursfunctie door aan Alex Ryckbosch; TTCOB en het publiek bedankten hem en echtgenote Kristien daarvoor met een warm, lang, hartelijk en duidelijk ontroerend applaus. Niet alleen Kurt stopt ermee, voor Laurent Tydgat was dit eveneens het laatste tornooi als bestuurslid; ook hij en zijn vrouw Benigna kregen een hartelijk applaus.

Wie denkt dat TTCOB nu voor de rest van het jaar op zijn lauweren kan rusten, heeft het fout. We willen er een speciaal jaar van maken en onze leden zullen het geweten hebben. Eind augustus trekken we – hopelijk in groten getale – op Gezinsweekend. Als het budget het toelaat, willen we voor een nieuwe uitrusting zorgen. We hebben net geïnvesteerd in twee gloednieuwe, dure tafels … anders gezegd TTCOB leeft!

Tot slot de resultaten van de verschillende reeksen.

Jeugdreeks (44 deelnemers)

Plaats Naam Club
1 Kevin Van de Meerschaut TTC De Sloebers Zwalm
2 Pieter De Maesschalck TTCOB
3 Geoffrey De Clercq TTC Rooigem
4 Lynn D’Hondt TTC De Sloebers Zwalm

B-reeks volwassenen

Totaal aantal volwassenen: 97

Plaats Naam Club
1 Michaël Goeteyn TTC Aalter
2 Mark Kellens TTC Effect Merelbeke
3 Kris Paridaens TTCOB
4 Marc Maes TTC Rapid Kluisbergen

A-reeks volwassenen

Plaats Naam Club
1 Roland Grisius TTC De Sloebers Zwalm
2 Willy Putman TTC Rapid Kluisbergen
3 Kurt Rotsaert TTCOB
4 Nico Engels TTCOB
5 Paul De Vos TTC Baarle
6 Filip Boonaert TTC De Sloebers Zwalm
7 Wim Bouters TTCOB
8 Johan Caboor TTC Rooigem

 

Laatst bijgewerkt: