Bookmark and Share

Verslag vierde TTCOB-quiz

19 september 2009

Vorig jaar begon het verslag met "druk, druk, druk ...". Dit jaar was het niet anders want het maximale aantal van 25 teams werd bereikt. Blijkbaar zorgen de goede organisatie (dubbele projectie, verzorgde antwoordbladen, vlotte drankbediening, snelle jury), de leuke sfeer en de gratis hapjes voor enthousiaste liefhebbers.

Eigenlijk maar best dat een heel pak deelnemers van de voorbije jaren bezet was door weekendjes-uit, reizen, familiefeesten, klasreünies ... of we hadden deelnemers moeten weigeren. Meer deelnemers kan de zaal niet aan.

Het publiek

Met andere woorden: er waren dit jaar veel nieuwe teams aanwezig. Maar zoals steeds: pure amateurquizzers, die dat maar eens of hoogstens een paar keer per jaar doen. En dit jaar gelukkig ook een flinke delegatie jeugdige TTCOB-ers; de volwassenen leden lieten het wat afweten. In hun plaats: collega's van TTCOB-leden, familie, vrienden tot zelfs groepen die we zelf nauwelijks kenden: de "Harde Spuiters" bijvoorbeeld (Gentse brandweer), of "Open Kamp Gent" (Open Scouts), en een "full ladies team" met de illustere naam "5 kleintjes en een zot". Ook voor het eerst aanwezig: de chiro van de Oude Bareel zelf.

Niet gemakkelijk

De quiz was natuurlijk opgesteld met het publiek van vorig jaar in gedachten: vrij mannelijk, en niet jeugdig. Vandaar de twee sportrondes die het publiek te verduren kreeg (waaronder een fotoronde waarin je hele bekende sporters moest herkennen, maar ook hun bijnaam geven), een reeks met foto's over autoachterwerken, muziekintro's ... het bleek niet altijd een gemakkelijke opgave. Al was er vaak een link met "nu". Bij de intro's bijvoorbeeld: Jimmy Hendrix (40 jaar Woodstock), Donna Summer (Lokerse Feesten dit jaar), Depeche Mode (grote comeback dit jaar), Hadise (Songfestival), Grandmaster Flash (opgetreden in België en gebruikt in de Evian reclamespot met de rolschaatsende baby's) ...

Dat gevarieerde publiek leverde vanzelfsprekend een gevarieerd resultaat op. Zo haalden de Harde Spuiters 20/20 in de sportronde, terwijl een andere ploeg maar 1/20 haalde. Was dat dan een moeilijke ronde ...?

Nieuw

Een nieuwigheid dit jaar was de alfabetronde: 26 vragen waarvan het antwoord op elke vraag begon met de volgende letter uit het alfabet; zo had je onmiddellijk een tip. Deze ronde leverde de beste resultaten op.
De taaltoestanden: zware kost: cryptische omschrijvingen via een filmpje, 2 droedels (dit was er eentje: HOROBOD - de oplossing vind je achteraan dit artikel), een "zoek de faut" vraag.

Andere onderwerpen

Ferm gesmaakt: de "tunes" ronde: de themamuziek van bekende films of feuilletons, aangevuld met een paar tekst-audiofragment. Van Katarakt over Forrest Gump naar Amélie Poulain tot de Exorcist, en Benny Hill sloot het rijtje af.

En dan had je nog de typische variarondes, waar vaak het antwoord op het puntje van je tong ligt, maar er net niet afrolt. Wie was nu weer onze federale minister van Binnenlandse Zaken (Annemie Turtelboom)? Wie zijn respectievelijk de auteur en de stem uit de rubriek "Het gesproken dagblad" van Man Bijt Hond (Stijn Meuris en Jelle De Beule)? In welke oceaan liggen de Comoren (Indische)? Wie nam Saab over (Koenigsegg)?
Het kwam allemaal aan bod, al dan niet via meerkeuzevraag.

Afsluiten gebeurt al sinds de eerste keer met een gevarieerde muziekronde: een cover herleiden tot zijn origineel, door elkaar gemixte nummers herkennen, nieuwe Vlaamse sterren (Jasper Erkens en Selah Sue), het ge"Bonkers" van Dizze Raskal ...

And the winner is ...

In de loop van de quiz was het een gedurig haasje-over van de topploegen. Uiteindelijk bleken "De Pinteliers" het best bestand tegen de marathon van 200 vragen, met 76% van de punten. Vorig jaar eindigden ze tweede, maar hun einsprint leverde hen nu de eerste plaats, en elk een lekkere fles porto op.

Wie nog eens de detailpunten wil bekijken per team: je vindt ze in deze pdf.

O ja, de oplossing van de droedel: HOROBOD is natuurlijk "ROB in HOOD", of dus Robin Hood.

Reacties

Altijd leuk om te vernemen, zijn de positieve reacties achteraf. Een greep uit die reacties:

Dank

Met dank aan de vele helpers en materiaalleveranciers:

http://foto.ttcob.be/#8

Laatst bijgewerkt: