Verslag derde TTCOB-quiz

20 september 2008

Druk, druk, druk ...

Na twee succesrijke edities probeerde TTCOB ook dit keer een volle zaal te lokken en hen een stevig gevulde, plezante quizavond voor te schotelen. Al kwamen de inschrijvingen eerder traag op gang, toch klokten we af op 22 teams. Meer dan genoeg zo bleek, want door de nieuwe, grotere tafels in de kring zat die zaal echt wel vol.

Opvallend kenmerk: de interesse van buitenstaanders was groter dan die van TTCOB-leden zelf. Veel familie, kennissen, vrienden, collega's van TTCOB-bestuursleden vooral, en TTCOB-ers die niet-clubleden meebrengen. Maar opnieuw - en dat zal altijd de bedoeling blijven - geen "professionele" quiz-ploegen. Al waren er nu wel een aantal ploegen met mensen die wat regelmatiger aan een quiz meedoen.

Anders dan de andere

Toch hielp die ervaring hen niet echt vooruit. De TTCOB-quiz is zo opgevat dat er niet naar pure schoolse kennis wordt gepeild, en dat er niet uit bestaande quizzen wordt geput. Wel van belang is een goede kennis van actualiteit, en van faits-divers die de actualiteit halen. Met andere woorden: ken je eigen leefwereld ... en die van een ander. Maar ook taal kwam aan bod. Muziekfragmenten van de laatste 50 jaar passeerden de revue (ook hier vaak met een link naar het heden: Grace Jones die op de Lokerse Feesten optrad, Led Zeppelin die in de slotceremonie in Peking hun Olympische Spelen in Londen aankondigden, Chuck Berry die in november in Brussel optreedt ...). Populair bleek de tunes-ronde, waarbij men op basis van een stuk beginmelodie of soundtrack een serie of film moest herkennen: ET, The Godfather, Poirot, The Cosby Show, Star Trek, Batman maar evengoed Calimero of Tom en Jerry.

Het is niet gemakkelijk, het is moeilijk

Vrij veel variatie dus, en dat werd gewaardeerd. Al kan het moeilijk worden met vragen in een bepaalde richting. De ronde over natuurvragen bleek de zwaarste kanjer, zo kon niet iedereen de foto van een passieflora of sprinkhaan thuisbrengen. En ijsbeertje Knut bleek al vergeten, net als gevaarlijke gorilla Bokito. Dit was dan ook de enige ronde met een gemiddelde onder de 50 %.
Evenmin eenvoudig bleek de Politiek-ronde, nochtans zwaar gebaseerd op de Belgische actualiteit. En aangezien 2008 een belangrijk sportjaar is, woog de sportronde met 25 vragen ook heel zwaar door. Eenvoudiger bleken de mashed-up logo's, en de fotoronde, waar een aantal keer de maximumscore werd gehaald.

Gelukkig was er voldoende lichte kost om dat allemaal te nuanceren. Heel fel gesmaakt (letterlijk dan) waren de hapjes die we de deelnemers gratis bezorgden, zoals ieder jaar al gebeurde.

Technisch

Elk jaar wordt het technisch ook wat ingewikkelder. Hielden we het vroeger bij 1 pc met dataprojector en scherm, dan werd dat nu allemaal verdubbeld zodat men ook achteraan goed kon zien. Ook bijzonder nuttig: professionele draadloze micro's, laserpointer ... Plus een vijfkoppige jury om alle resultaten razendsnel te verwerken.

Uiteindelijk

Tegen half een had iedereen 190 vragen verteerd en was er een eindstand. Tweede van vorig jaar, Open Vaert, kwam om te winnen maar strandde als 8ste. De winnaars van vorig jaar, de collega tafeltennissers van TTC Baarle, zakten net uit de top 5. Veel beter dan vorige jaren deed het bijvoorbeeld de lerarenploeg van het Sint-Janscollege (4de plaats). Maar het podium werd eigenlijk bezet door heel andere ploegen dan de voorbije jaren. Wat toch bewijst dat elke quiz heel anders was dan de vorige.
Voor de liefhebbers van cijfertjes staat hier een gedetailleerd resultaat (pdf).

Reacties

Altijd leuk om te vernemen, zijn de positieve reacties achteraf. Een greep uit die reacties:

Dank

Met dank aan de vele helpers en materiaalleveranciers:

Foto's

http://foto.ttcob.be/#5

Laatst bijgewerkt: