Verslag eerste TTCOB-quiz

16 september 2006

Wat doet een vereniging als het met bepaalde traditionele activiteiten niet zo goed meer lukken wil? Vernieuwing zoeken natuurlijk. Zo deed ook Tafeltennisclub Oude Bareel (TTCOB) dit jaar: souper en Verrassingstornooi bleven in de kast en werden ingeruild voor iets heel nieuws: een algemene Quiz.

Eerste probleem: naar wie gaan we ons richten? Het echte quiz-publiek, met als risico de onvermijdelijke quiz-fanaten binnen te halen die elk weekend het land afschuimen, de IQ-quizboeken uit het hoofd leren en puur voor de overwinning gaan? Of willen we het vooral gezellig houden en doen we het enkel voor de leden, wat wel heel beperkt is? Uiteindelijk kozen we voor de gulden middenweg: de TTCOB-leden werden uitgenodigd, hun gezinsleden, vrienden, sympathisanten, collega's, spelers uit andere clubs ... En dat bleek de goede keuze, want met 20 ingeschreven ploegen van maximaal 4 spelers zat de zaal van de Kring op zaterdag 16 september flink vol. Ploegen die hun best hadden gedaan om een originele groepsnaam te vinden ook: "De Duvelkes", "De Pinteliers", "De Vier Wijze", "De Chocochino's" tot zelfs het realistische "'k Heb het geweten" en het net iets te voorbarige "And the winner is ...".

Al die ploegen konden zich uitleven in niet minder dan 21 vragenreeksen met nog eens een afzonderlijke "Herken de logo's" ronde. Naar goede gewoonte hadden we het onszelf als organisator niet gemakkelijk gemaakt: niet zomaar vragen afdreunen, maar ze visueel aantrekkelijk voorstellen en projecteren via PowerPoint, eenvoudig in te vullen antwoordenbladen, handig drank-bestelsysteem, snelle verbetering, muziek, video, foto's ... het zat perfect in elkaar eigenlijk.
Naast meer traditionele vragen over actualiteit, geschiedenis, aardrijkskunde werd ook de nodige originaliteit ingebouwd: vragen over de clubgeschiedenis, over tafeltennistechniek, over covers en samples in muziek, over de nieuwe spelling sinds augustus 2006, over Gentse muziekgroepen. Voor elk wat wils ... met wel een nadruk op het muziekdeel als een soort rode draad. Ambiance was er genoeg: er zijn niet veel quiz-avonden waar luidkeels wordt meegebruld met de muziekfragmenten, waar er flinke interactie is bij het overlopen van de antwoorden ... Maar dat lag misschien ook aan de verbruikte "natjes en droogjes".

Hoe gek het ook mag klinken: vier uur later, na 270 vragen + 20 logo's lagen de resultaten van de kopploegen nog ontzettend dicht bij elkaar ... een schamel half puntje haalden de winnaars (Job 2) meer dan de ploeg op de tweede plaats (And the winner is ...). Een derde plaats was weggelegd voor "externe ploeg" De Chocochino's die op 2,5 punt van de winnaars strandde.

Conclusie: een geslaagde activiteit met positieve reacties. En dus kunnen we niet veel anders dan daar een vervolg aan breien ... met een tweede algemene TTCOB-quiz in 2007.

Laatst bijgewerkt: